CT angiografija oziroma CT ožilja na napotnico v nekaj dneh v ambulanti Radiomed Celje

CTA možganskih arterij, CTA torakalne aorte, slikanje vratnih žil, CTA aorte, CTA spodnjih okončin, CTA koronarnih arterij in druge CTA preiskave odkrivajo različne bolezenske spremembe na žilah. Preiskava CTA oziroma računalniška tomografija z angiografijo nam pokaže prehodnost, število in položaj zožitev ter za krvavitev nevarnih razširjenj žil. Sama računalniška tomografija je preiskava, ki s pomočjo računalnika obdela večje število rentgenskih posnetkov, narejenih iz različnih zornih kotov. Za prikaz ožilja pri preiskavi uporabimo kontrastno sredstvo, ki ga vbrizgamo v žilo na roki. Na ta način vrhunsko usposobljen specialist za določeno področje CTA slikanja žil z natančnimi slikami CT angiografije pridobi unikaten vpogled v možgansko, vratno, abdominalno ožilje ali ožilje spodnjih okončin. Neprecenljive informacije, ki jih tako pridobi, predstavljajo pomoč pri diagnozi in zdravljenju bolezni. Za pravočasno CT angiografijo na napotnico zato ne odlašajte, ampak se obrnite na Radiomed, kjer boste na vrsti hitro in vam bo CTA preiskava s temeljito individualno in celovito obravnavo ter izvidom na voljo v najkrajšem možnem času strokovne obravnave.


Ne čakajte, če lahko CTA slikanje ožilja na napotnico v Celju opravite že v tednu dni.

Naročite se direktno na termin preko eNapotnice s svojo številko napotnice in številko ZZZS ali nas pokličite.


Kdaj uporabimo CT angiografijo oziroma slikanje ožilja?

Če želimo ovreči ali morebiti potrditi sum na krvavitve, bolezenske ali vnetne procese ter poškodbe v ožilju v določenem delu telesa, nas zdravnik dostikrat napoti na CT angiografijo, ki prikazuje stanje našega ožilja. Slikanje ožilja s CTA omogoča hiter posnetek trirazsežnih slik z minimalno dozo sevanja in uporabo kontrastnega sredstva za maksimalen učinek preiskave. V okviru slikanja CTA na napotnico ambulante Radiomed Celje vam nudimo:

 1. CTA možganskega ožilja, tudi imenovan CTA možganskih arterij. S tem lahko bolje ugotavljamo anevrizme v možganih, diagnosticiramo kapi in nekatere tumorje.
 2. CTA vratnega ožilja, torej slikanje vratnih žil. Zdravnik vam lahko na napotnici v primeru suma zožitev vratnih žil predpiše tudi preiskavo CTA karotid ali CTA aorto-cervikalna.
 3. CTA aorte, CTA torakalne aorte ali CTA abdominalne aorte. Gre za slikanje žil v območju prsnega in trebušnega dela, ki dobro pokaže anevrizme v aorti.
 4. CTA spodnjih okončin, tudi CTA pelvičnih arterij je dobro diagnostično sredstvo za ugotavljanje stanja arterij nog.
 5. CTA koronarnih (srčnih) arterij, ki nam pomaga izključititi koronarne bolezni. To preiskavo opravljamo le v ambulanti Radiomed v Celju.

Prednosti CT angiografije na napotnico v Radiomed Celje

 • Slikovna metoda slikanja žil s CT angiografijo prikaže poškodbe ali bolezenske spremembe v krvnih žilah z veliko natančnostjo in zanesljivostjo.
 • Je hitra preiskava, ki odkrije večje patološke spremembe in je uporabna pri vseh ljudeh, praviloma je tudi bolj natančna od MR angiografije.
 • CTA preiskava na napotnico.
 • Kratka čakalna doba za napotnico “hitro” - tudi v roku tedna dni. Preverite točne čakalne dobe.
 • Enostavno naročanje preko eNapotnice ali telefona.
 • Hitri izvid – v nekaj delovnih dneh po pregledu.
 • Sodobna, natančna in predvsem strokovno podkovana diagnostika kot odgovor na zdravstvene težave, ki pestijo vaš vsakdan.
 • Brezplačno parkiranje.

 

Prednosti CTA koronarnih arterij v ambulanti Radiomed Celje

Naša ambulanta Radiomed Celje vam omogoča tudi CTA koronarnih oziroma srčnih arterij na napotnico. Ambulantno preiskavo lahko v določenih primerih opravimo namesto invazivne koronarne angiografije, ki zahteva vsaj enodnevno hospitalizacijo in bolniški stalež, jo povezujejo z več zapleti ter je običajno tudi v splošnem bolj obremenjujoča.

Nasprotno od invazivne koronarne angiografije je CTA srčnih arterij enostavnejša preiskava, ki običajno traja le okrog 30 minut, zahteva bistveno nižjo dozo sevanja in ne onemogoča aktivnosti preiskovane osebe neposredno po preiskavi. Kot preiskavo izbora za izključitev koronarne bolezni (za primerne kandidate) jo priporočajo tudi smernice Evropskega združenja za kardiologijo za obravnavo bolnikov s stabilno koronarno boleznijo.

 

Na kaj morate biti pripravljeni pred in med preiskavo s CT angiografijo?

CTA slikanja ožilja so podobno kot ostala CT slikanja običajno neboleča, potrebno pa je ležati pri miru. Pacient mora biti pripravljen na vbrizg kontrastnega sredstva v žilo, a za to ni potreben sprejem v bolnišnico, dovolj je dosledno upoštevanje navodil za CT angiografijo. Usposobljen zdravstveni kader pred vsako preiskavo opravi pogovor s pacientom in mu preda natančna navodila o tem, kaj konkretna preiskava kaže, torej zakaj in kaj se z njegovim zdravjem dogaja. Skrbimo, da bo vaša izkušnja z našimi storitvami profesionalna in osebna.

Pot do preiskave CTA možganskih arterij, slikanje vratnih žil, CTA srčnih arterij, CTA torakalne aorte in CTA spodnjih okončin v ambulanti Radiomed Celje je odprta vsem, ki želite poskrbeti za svoje zdravje z visoko kakovostno storitvijo in prijaznim osebnim pristopom. Dovolite, da skupaj poiščemo rešitve, ki vam bodo pomagale najti odgovore na vaše zdravstvene težave ter vam omogočile nov pogled na vaš kakovosten, zdravja poln in predvsem boljši jutri.


Kratke čakalne dobe, hitri izvid

Za CTA možganskih arterij, slikanje vratnih žil, CTA koronarnih arterij, CTA torakalne aorte in CTA spodnjih okončin si v ambulanti Radiomed Celje zagotovite celovito obravnavo, kakovostno in zanesljivo CTA preiskavo s kratko čakalno dobo ter hitrim izvidom od subspecialista.